فرآوردههای شیر تازه
شیر خالص، شیر تازهای است که از گاو دوشیده میشود، بدون اینکه چیزی از آن جدا یا به آن اضافه شود (به جزء ویتامین D). این شیر حاوی ۳.۵٪ چربی (بعنوان چربی شیر یا چربی کره شناخته میشود)، ۸.۵٪ شیر جامد بدون چربی و ۸۸٪ آب است.
شیر بدون چربی، که بیشتر یا تمامی چربی آن زدوده شده است دارای مقدار ۰.۵ ٪ یا کمتر چربی است.
شیر کم چرب، حاوی ۰.۵ تا ۲٪ چربی است. مقدار چربی آن معمولا ذکر میشود و به طور معمول بین ۱ تا ۲٪ است.
شیر بدون چربی یا کم چرب تقویت شده، حاوی موادی است که ارزش غذایی آن را افزایش میدهد مانند ویتامینهای A و D و شیر جامد بدون چربی اضافه.
به جزء شیر بدون چربی، شیر طبیعی حاوی چربی است. از آن جایی که چربی از آب سبکتر است، کم کم جدا و روی سطح شیر به شکل خامه شناور میشود. شیر هموژنیزه شده فراوری شده است، بنابراین خامه آن جدا نمیگردد. در فرآیند هموژنیزه کردن، شیر را با فشار از سوراخهای بسیار ریزی عبور میدهند. این کار باعث شکسته شدن چربیها به ذرات بسیار ریز میشود که در شیر پراکنده میشوند. تقریباً همه شیرها در فروشگاهها هموژنیزه هستند.
ترکیبات فرآوردههای شیر
آب٪ | چربی٪ | شیر جامد٪ | |
تازه، خالص | 88 | 3.5 | 8.5 |
تازه، بدون چربی | 91 | 9 | |
تبخیر شده، خالص | 72 | 8 | 20 |
تبخیر شده، بدون چربی | 72 | 28 | |
تغلیظ شده، خالص | 31 | 8 | 20 |
خشک، خالص | 1.5 | 27.5 | 71 |
خشک، بدون چربی | 2.5 | 97.5 |